x-ray-image-4753322_1280.jpg

EIKÄ SIINÄ siinä vielä kaikki, kuten sanonta kuuluu. Huonosta ruokavaliosta kärsii koko kroppa.

Arvostetussa lääketieteellisessä BMC Medicine -lehdessä vast’ikään julkaistun tutkimuksen mukaan vegaaneilla ja kasvissyöjillä voi olla suurempi riski luunmurtumille kuin lihansyöjillä. 

Altistavat tekijät, kuten matala painoindeksi, matala fyysinen aktiivisuus ja riittämätön kalsiumin ja proteiinin saanti, voivat tehdä luista murtumalle hauraampia.

Murtumaherkkyyden lisääntyminen iän myötä on myös osa tavallista ja normaalia vanhenemista. Ruokavalion kalsiumin ja proteiinin saanti on kuitenkin huomattavasti pienempi kasvissyöjien ja vegaanien keskuudessa.

Kasvissyöjillä on tutkimuksissa mitattu pienempi luun mineraalitiheys (enimmäkseen kalsiumin ja fosforin) kuin sekasyöjillä. Laajassa seurannassa havaittiin luunmurtumia kasvissyöjillä 4,1 tapausta ja vegaaneilla 19,4 tapausta enemmän 1000 ihmistä kohti kymmenen vuoden aikana, kuin tavallisilla sekasyöjillä.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 55 000 eri ruokavaliota noudattavaa aikuista vuosina 1993–2001. 

Tutkijat luokittelivat heidät dieettien mukaan vuonna 2010 (lihansyöjät, kalansyöjät (pescovegetarismi), kasvissyöjät (ei lihaa tai kalaa, mutta maitotuotteita ja / tai munia) ja vegaanit (ei mitään eläimistä), ja löysivät tutkittavilta yhteensä 3 941 murtumaa vuoteen 2016 mennessä.

Lihansyöjiin verrattuna vegaaneilla, oli keskimäärin 43 % suurempi murtumariski.

Tutkijat huomauttavat kuitenkin aineiston rajoituksista, sillä suurin osa osallistujista oli valkoihoisia eurooppalaisia naisia. Tuloksia ei voi siis yleistää muille populaatioille, ja tässä suhteessa varmuus löytyy vasta lisätutkimuksissa.

LISÄÄ JUTTUA

RULLAAMALLA

New image

EIKÄ SIINÄ siinä vielä kaikki, kuten sanonta kuuluu. Huonosta ruokavaliosta kärsii koko kroppa.

Arvostetussa lääketieteellisessä BMC Medicine -lehdessä vast’ikään julkaistun tutkimuksen mukaan vegaaneilla ja kasvissyöjillä voi olla suurempi riski luunmurtumille kuin lihansyöjillä. 

Altistavat tekijät, kuten matala painoindeksi, matala fyysinen aktiivisuus ja riittämätön kalsiumin ja proteiinin saanti, voivat tehdä luista murtumalle hauraampia.

Murtumaherkkyyden lisääntyminen iän myötä on myös osa tavallista ja normaalia vanhenemista. Ruokavalion kalsiumin ja proteiinin saanti on kuitenkin huomattavasti pienempi kasvissyöjien ja vegaanien keskuudessa.

Kasvissyöjillä on tutkimuksissa mitattu pienempi luun mineraalitiheys (enimmäkseen kalsiumin ja fosforin) kuin sekasyöjillä. Laajassa seurannassa havaittiin luunmurtumia kasvissyöjillä 4,1 tapausta ja vegaaneilla 19,4 tapausta enemmän 1000 ihmistä kohti kymmenen vuoden aikana, kuin tavallisilla sekasyöjillä.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 55 000 eri ruokavaliota noudattavaa aikuista vuosina 1993–2001. 

Tutkijat luokittelivat heidät dieettien mukaan vuonna 2010 (lihansyöjät, kalansyöjät (pescovegetarismi), kasvissyöjät (ei lihaa tai kalaa, mutta maitotuotteita ja / tai munia) ja vegaanit (ei mitään eläimistä), ja löysivät tutkittavilta yhteensä 3 941 murtumaa vuoteen 2016 mennessä.

Lihansyöjiin verrattuna vegaaneilla, oli keskimäärin 43 % suurempi murtumariski.

Tutkijat huomauttavat kuitenkin aineiston rajoituksista, sillä suurin osa osallistujista oli valkoihoisia eurooppalaisia naisia. Tuloksia ei voi siis yleistää muille populaatioille, ja tässä suhteessa varmuus löytyy vasta lisätutkimuksissa.

New image
x-ray-image-4753322_1280.jpg

Jahdissa&Kalassa

Jahdissa&Kalassa vie sinut upein kuvin ja ammattikirjoittajien jutuin sinne, missä haluaisit olla - metsästämässä, kalassa, erästelemässä tai ulkoilemassa. Olemme luettavissasi missä ja milloin tahansa.
Fullscreen