Jahdissa&Kalassa

Jahdissa&Kalassa vie sinut upein kuvin ja ammattikirjoittajien jutuin sinne, missä haluaisit olla - metsästämässä, kalassa, erästelemässä tai ulkoilemassa. Olemme luettavissasi missä ja milloin tahansa.

KEITTIMIEN käyttö on todella yksinkertaista. Riittää, että käyttäjä osaa tehdä tulet. Jos maasto on kosteaa, reppuun kannattaa pakata tuohta tai muuta sytykettä, jotta saa tulen helposti alkuun. Kun tuli syttyy, kosteakin tavara palaa.

Maastosta voi jokamiehen oikeudella kerätä muun muassa katkenneita oksia ja käpyjä. Vinkkinä mainittakoon, että kosteallakin kelillä tiheiden kuusten alla on monesti kuivia, kuolleita oksia, jotka palavat iloisesti. 

Pilkkireissuille kannattaa tietenkin ottaa poltettavat pilkkeet mukaan kotoa tai kerätä oksat mahdollisuuksien mukaan rannasta.

NOVAN  keittimissä on savukaasujen kanavointijärjestelmä, joka tehostaa palamista ja vähentää savun muodostusta. Täyteen ladattuna molemmat keittimet roihauttavat ilmaan todella vaikuttavat, puolimetriset lieskat.

Liekin vimmaa on kuitenkin helppo säätää: tuli palaa sopivan kohtuullisena, kun poltettavaa lisäilee maltillisesti ja tasaisesti. Molempien keittimien tulipesiä voi syöttää samalla, kun kattila tai pannu on tulella.

Kun risukeitintä ei enää tarvita, sen voi antaa sammua itsekseen. Jäljelle jää peni, harmiton kasa tuhkaa. Tuhka jäähtyy keittimessä itsekseen, mutta jos on kiire ja se on vielä kuumaa, sen voi haudata maahan tai kastella varmasti sammuksiin.

Tyhjennetty keitin viileni +5 asteen lämpötilassa pakkauskuntoon muutamassa minuutissa. Keitin soveltuu siis mainiosti nopeaankin taukotulisteluun.

LISÄÄ JUTTUA RULLAAMALLA

Oli taas elokuun ensimmäinen viikko, odotettu ja toivottu perhokalastuskauden kohokohta. Edessä oli lohenpyyntireissu Norjan Repparfjordelvalle. Olemme käyneet joella elokuun ensimmäisellä viikolla jo 14 vuotena peräjälkeen, eikä yksikään reissu ole ollut samanlainen.

Erilaista oli luvassa nytkin, sillä tiesimme, että Pohjois-Norjassakin oli ollut pitkään todella lämmintä. Se oli oikein huono homma, emmekä siksi odottaneet suuria saaliita. Happea haukkova lohi ei liiku eikä käy pyydyksiin pitkillä helteillä missään – ei Repparillakaan.

Karu, pieni Repparfjordelva-joki virtaa melkein maailman katolla, Finnmarkissa Altan ja Hammerfestin puolessa välissä. Se saa vetensä seudun valtavilta tuntureilta, joilla oli edellisvuonna samaan aikaan paljon lunta. Tänä vuonna lunta ei näkynyt missään.

Repparfjordelva tunnetaan pienen ja keskisuuren lohen perhokalastusjokena. Yli kymmenen kilon kalat ovat varsin siellä varsin harvinaista herkkua, ja kaikkina näinä vuosina olemme saaneet vain yhden yli kympin kalan. Se tapahtui viime vuonna. 

VAIKKA olimme todella pohjoisessa, vastenmielinen, pakahduttava helle tunkeutui autoon, kun avasimme oven joen ylittävän sillan pielessä joen yläjuoksulla.

Tapanamme on ollut pistäytyä ensitöiksemme Telegraf-nimisella poolilla tervehtimässä jokea. Tallustelimme jälleen jokirantaan ja lorautimme puolihartaina virtaan symbolisen tilkan juomaa, jota elämän vedeksikin kutsutaan.

Pyysimme meille tutuksi ja tärkeäksi tulleelta joelta, että se antaisi meille saaliin, jonka sen mielestä ansaitsemme. Joskus olemme pyytäneet enemmänkin, mutta olemme oppineet läksymme. Joki antaa sen, minkä antaa ja siihen on tyytyminen.

Koskaan emme kuitenkaan ole Repparille täysin tyhjää reissua tehneet. Anteliaina kesinä olemme käyttäneet ylhäällä kolmisenkymmentä kalaa, niukimpina olemme saaneet tyytyä vain muutamaan.


KEITTIMIEN käyttö on todella yksinkertaista. Riittää, että käyttäjä osaa tehdä tulet. Jos maasto on kosteaa, reppuun kannattaa pakata tuohta tai muuta sytykettä, jotta saa tulen helposti alkuun. Kun tuli syttyy, kosteakin tavara palaa.

Maastosta voi jokamiehen oikeudella kerätä muun muassa katkenneita oksia ja käpyjä. Vinkkinä mainittakoon, että kosteallakin kelillä tiheiden kuusten alla on monesti kuivia, kuolleita oksia, jotka palavat iloisesti. 

Pilkkireissuille kannattaa tietenkin ottaa poltettavat pilkkeet mukaan kotoa tai kerätä oksat mahdollisuuksien mukaan rannasta.

NOVAN  keittimissä on savukaasujen kanavointijärjestelmä, joka tehostaa palamista ja vähentää savun muodostusta. Täyteen ladattuna molemmat keittimet roihauttavat ilmaan todella vaikuttavat, puolimetriset lieskat.

Liekin vimmaa on kuitenkin helppo säätää: tuli palaa sopivan kohtuullisena, kun poltettavaa lisäilee maltillisesti ja tasaisesti. Molempien keittimien tulipesiä voi syöttää samalla, kun kattila tai pannu on tulella.

Kun risukeitintä ei enää tarvita, sen voi antaa sammua itsekseen. Jäljelle jää peni, harmiton kasa tuhkaa. Tuhka jäähtyy keittimessä itsekseen, mutta jos on kiire ja se on vielä kuumaa, sen voi haudata maahan tai kastella varmasti sammuksiin.

Tyhjennetty keitin viileni +5 asteen lämpötilassa pakkauskuntoon muutamassa minuutissa. Keitin soveltuu siis mainiosti nopeaankin taukotulisteluun.

JUTTU JATKUU SEURAAVALLA AUKEAMALLA