Jahdissa&Kalassa

Jahdissa&Kalassa vie sinut upein kuvin ja ammattikirjoittajien jutuin sinne, missä haluaisit olla - metsästämässä, kalassa, erästelemässä tai ulkoilemassa. Olemme luettavissasi missä ja milloin tahansa.

TÄMÄN  päivän Sako on moderni, silmiinpistävän siisti, tehokas ja tyylikäs suomalainen kivääritehdas.

Lattioilla lojuvaa sorvinlastua, kipinäsuihkuja, rasvan tuoksua, takomisen kalketta ja mekaanisten koneiden jyskettä odottava joutuu pettymään. Edes korvatulppia ei isossa, nykyaikaisessa tilassa tarvita ja pakolliset suojalasitkin tuntuvat maallikosta ylimitoitetulta varotoimenpiteeltä.

Tehdassalin vitriineissä on esillä aseiden osia. Yhdessä niistä on näytillä kiväärin lukon eri valmistusvaiheet. ”Kaikki Sako-lukkomme työstetään yhdestä kappaleesta”, Ketola kertoo hitunen ylpeyttä äänessään.

ASEIDEN  suunnittelu tapahtuu nykyään tietokoneavusteisesti ja kivääritehtaan melkeinpä steriilin siistiä salia hallitsevat eleettömät ja hiljaiset robotit, modernit CNC-työstökoneet ja piippujen taontalaitteet.

Tarja Leponiemi korostaa, että hienoimmatkaan koneet eivät korvaa ihmistä. ”Koneiden käyttäjien ja työn viimeistelijöiden pitää olla raudanlujia ammattilaisia. Ja kaikki valmistetut osat paitsi mitataan koneellisesti, tarkistetaan ja tutkitaan huolellisesti myös käsin ja ihmissilmällä.”

JOKAINEN  Sakon ase koestetaan korkeapainepatruunoin ja koeammutaan täydellä lippaalla ennen pakkaamista. ”Sakon tuotteet ja valmistus on sertifioitu sekä ISO 9001- että AQAP 2110 -laatujärjestelmät täyttäviksi. Kaikki kiväärimme täyttävät myös C.I.P -vaatimukset”, Ketola kertoo.

Samassa tehtaassa valmistetaan myös kaikki Tikka-kiväärit.

”Tikka on kuitenkin aivan oma itsenäinen tuote ja brändi”, Claes Björkstén täsmentää.

LISÄÄ JUTTUA

RULLAAMALLA

Oli taas elokuun ensimmäinen viikko, odotettu ja toivottu perhokalastuskauden kohokohta. Edessä oli lohenpyyntireissu Norjan Repparfjordelvalle. Olemme käyneet joella elokuun ensimmäisellä viikolla jo 14 vuotena peräjälkeen, eikä yksikään reissu ole ollut samanlainen.

Erilaista oli luvassa nytkin, sillä tiesimme, että Pohjois-Norjassakin oli ollut pitkään todella lämmintä. Se oli oikein huono homma, emmekä siksi odottaneet suuria saaliita. Happea haukkova lohi ei liiku eikä käy pyydyksiin pitkillä helteillä missään – ei Repparillakaan.

Karu, pieni Repparfjordelva-joki virtaa melkein maailman katolla, Finnmarkissa Altan ja Hammerfestin puolessa välissä. Se saa vetensä seudun valtavilta tuntureilta, joilla oli edellisvuonna samaan aikaan paljon lunta. Tänä vuonna lunta ei näkynyt missään.

Repparfjordelva tunnetaan pienen ja keskisuuren lohen perhokalastusjokena. Yli kymmenen kilon kalat ovat varsin siellä varsin harvinaista herkkua, ja kaikkina näinä vuosina olemme saaneet vain yhden yli kympin kalan. Se tapahtui viime vuonna. 

VAIKKA olimme todella pohjoisessa, vastenmielinen, pakahduttava helle tunkeutui autoon, kun avasimme oven joen ylittävän sillan pielessä joen yläjuoksulla.

Tapanamme on ollut pistäytyä ensitöiksemme Telegraf-nimisella poolilla tervehtimässä jokea. Tallustelimme jälleen jokirantaan ja lorautimme puolihartaina virtaan symbolisen tilkan juomaa, jota elämän vedeksikin kutsutaan.

Pyysimme meille tutuksi ja tärkeäksi tulleelta joelta, että se antaisi meille saaliin, jonka sen mielestä ansaitsemme. Joskus olemme pyytäneet enemmänkin, mutta olemme oppineet läksymme. Joki antaa sen, minkä antaa ja siihen on tyytyminen.

Koskaan emme kuitenkaan ole Repparille täysin tyhjää reissua tehneet. Anteliaina kesinä olemme käyttäneet ylhäällä kolmisenkymmentä kalaa, niukimpina olemme saaneet tyytyä vain muutamaan.


TÄMÄN  päivän Sako on moderni, silmiinpistävän siisti, tehokas ja tyylikäs suomalainen kivääritehdas.

Lattioilla lojuvaa sorvinlastua, kipinäsuihkuja, rasvan tuoksua, takomisen kalketta ja mekaanisten koneiden jyskettä odottava joutuu pettymään. Edes korvatulppia ei isossa, nykyaikaisessa tilassa tarvita ja pakolliset suojalasitkin tuntuvat maallikosta ylimitoitetulta varotoimenpiteeltä.

Tehdassalin vitriineissä on esillä aseiden osia. Yhdessä niistä on näytillä kiväärin lukon eri valmistusvaiheet. ”Kaikki Sako-lukkomme työstetään yhdestä kappaleesta”, Ketola kertoo hitunen ylpeyttä äänessään.

ASEIDEN  suunnittelu tapahtuu nykyään tietokoneavusteisesti ja kivääritehtaan melkeinpä steriilin siistiä salia hallitsevat eleettömät ja hiljaiset robotit, modernit CNC-työstökoneet ja piippujen taontalaitteet.

Tarja Leponiemi korostaa, että hienoimmatkaan koneet eivät korvaa ihmistä. ”Koneiden käyttäjien ja työn viimeistelijöiden pitää olla raudanlujia ammattilaisia. Ja kaikki valmistetut osat paitsi mitataan koneellisesti, tarkistetaan ja tutkitaan huolellisesti myös käsin ja ihmissilmällä.”

JOKAINEN  Sakon ase koestetaan korkeapainepatruunoin ja koeammutaan täydellä lippaalla ennen pakkaamista. ”Sakon tuotteet ja valmistus on sertifioitu sekä ISO 9001- että AQAP 2110 -laatujärjestelmät täyttäviksi. Kaikki kiväärimme täyttävät myös C.I.P -vaatimukset”, Ketola kertoo.

Samassa tehtaassa valmistetaan myös kaikki Tikka-kiväärit.

”Tikka on kuitenkin aivan oma itsenäinen tuote ja brändi”, Claes Björkstén täsmentää.

JUTTU JATKUU SEURAAVALLA AUKEAMALLA